torstai 3. toukokuuta 2018

Hissipuhe haltuun


Oman osaamisen tai idean kiteytys innostavaksi pikku puheeksi on taito, jota kannattaa harjoitella. Yhdysvalloista meillekin kotoutuneessa konseptissa oma esittely kiteytetään tarinaksi, jonka ehtii kertoa keskiverto hissimatkan aikana, noin puolessa minuutissa. Tavoitteena on herättää kuulijan kiinnostus ja saada kutsu jatkokeskusteluihin.

Hissipuhe taipuu tueksi moneen tavoitteeseen. Se voi olla oiva työkalu kun esittelet bisnesideaasi rahoittajille, kauppaat tuotettasi jälleenmyyjille, mutta myös työnhakutilanteessa.

Valmisteltu pikapuhe takataskussa haaveiden toteutuminen ei jää vain sattuman varaan, jos hetkesi yks kaks koittaa vaikkapa kaupan parkkipaikalla. Useimmilla menee kieli solmuun sillä lyömällä, kun pitäisi rohkeasti tarttua tilaisuuteen ja tehdä vaikutus. Samaa pätee myös sovittuihin tapaamisiin, joissa jännitys voi tehdä omat jekkunsa.

Toimiva hissipuhe edellyttää huolellista valmistelua ja sinnikästä harjoittelua. Asiasisällön saa mieluummin suoristaa kuin mutkistaa. Mieti, mitä sanoisit, jos kertoisit asian äidillesi. Harvempi mamma tuntee yksityiskohtaisesti jälkikasvunsa työtehtäviä tai jaksaa kuunnella jaarittelua alan markkinatilanteesta. Spesifejä termejä tai yksityiskohtiin paneutumista kannattaa karttaa.

Älä pelkää reipasta kiteytystä, kärjistystä ja korostusta. Puheen rakentamisessa on hyvä miettiä, mitä odotat kuulijalta - ja myös kertoa se. Tämä auttaa tekemään oikeita valintoja sisällössä ja virittää samalla kuulijan odotuksia.

Kun sisältö on kohdillaan, saattaa haasteita löytyvä vielä henkiseltä puolelta. Oman osaamisen valikoitu kultareunainen esittely ei välttämättä istu luontevasti meikäläiseen kulttuuriin, jossa tapana on enemminkin vähätellä kuin kehuskella tekemisiään.

Muutamia vinkkejä  hissipuheen valmisteluun:

1. Kiteytys. Pohdi ja kirjoita nasevasti kuka olet, mitä teet, miksi ja mitkä ovat tavoitteesi. Mitä teet paremmin kuin muut?

2. Erottautuminen. Mieti, mikä on se asia, jonka haluat yleisön sinusta muistavan.

3. Ryhti. Muista hyvä ryhti ja katsekontakti. Ryhdikkäänä myös ääni kulkee paremmin.

4. Harjoittele. Ota puheesta aikaa ja harjoittele ääneen peilin edessä. Video on lahjomaton tuomari, mutta kaverit tai perhekin käyvät harjoitusyleisöstä.

5. Pyydä palautetta. Jos kukaan ei muista mitään esityksestäsi, on siinä jotain pielessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti