keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Työtodistus - mitä siitä?

Kymmenen vuoden työrupeman päätteeksi pyysin vasta-aloittaneelta esimieheltäni työtodistuksen. Todistus tulikin muutamassa päivässä, silti kaikki ei ollut kohdallaan: Teksti oli logopaperilla jollakin tyystin muulla kuin yrityksen fontilla.

Monen silmissä väärä kirjasin on sivuseikka, sisältöhän on tärkeintä, mutta minua asia harmitti. Olin muutama vuosi takaperin vetänyt kuoppaista ylämäkeä yhtiön visuaalisen identiteetin uudistuksen, jossa myös fonttia oli työstetty huolellisesti ja uuden ilmeen käyttöönottoa edistetty monin keinoin.

Nyt kädessäni nökötti työtodistus, jossa teksti virnisteli tökerönnäköisenä.

Päätin että tässä kohtaa voin olla nipo ja pyytää, että esimies toimittaisi minulle uuden, yhtiön ilmeen mukaisen todistuksen.

Mutta kannattaako ylipäätään enää touhottaa työtodistuksen kanssa? Onko sillä mitään merkitystä jatkon kannalta,  kun henkilön ajatuksia ja aikaansaannoksia on helppo googlata tai katsoa työhistoriaa LinkedIn-profiilista?

Työtodistuspino ei ole varmaan enää keskeisintä työn haussa, mutta on sillä jotain merkitystä.

Ensinnäkin siksi, että kirjalliseen muotoon pantu asia on selkeä ja myöskin allekirjoitettuna virallinen. Toisekseen se on hyvä apu muistille, sillä todistuksessa kerrotaan asiat, joista vastasin. Aiemmat työt unohtuvat mielen ullakolle kun ura etenee. Vanhoja työtodistuksia selatessaan usein myös ilahtuu: "Ai niin, olin tuossakin mukana!"

Kolmanneksi, työtodistus voi olla myös tarpeellinen palaute työstä, jos pyytää arvostellun todistuksen. Aina en ole työtä tehdessäni saanut kovin selkeää palautetta, ja toki silloin arvostelun pyytäminen on arveluttanut, jos olen ollut epävarma siitä, miten esimies ajattelee minun onnistuneen.

Työtodistukset puhuvat myös kiinnostavaa, itsetuntemustakin lisäävää kieltä. Kun kokemusta kertyy useista tehtävistä, piirtyvät maininnat tietyistä osaamisalueistani todistuksiin muita vahvemmin.

Joskus työtodistuksen perään joutuu kyselemään useamman kerran. Syynä voi olla se, ettei esimiehellä ole kovin kattavaa arvausta työn sisällöstä. Todistuspohjan voi tarjoutua tekemään itse. Työtodistukseen on jokainen oikeutettu työsuhteen lopuksi, olipa syy työpaikan vaihto, irtisanominen tai sijaisuuden päättyminen. Työsuojeluhallinto suosittaa toimittamaan todistuksen viipymättä.

Omat työtodistukseni vaihtelevat.

Toisissa minua suositellaan lämpimästi vastaaviin tehtäviin, toisissa mainitaan kuivakasti "ammattimaisesta otteesta".

Niitä lukiessa palautuu mieleeni, millainen henki kullakin työpaikalla oli, kuinka paljon esimiestä kiinnosti tehtäväni, ymmärsinkö itse tavoitteista ja millaista vaihetta organisaatio eli. Välillä tein pitkään samaa tehtävää, jolloin kehityksen kaari ja aikaansaannokseni tuntuivat sulautuvan organisaation yleiseen muutokseen. Lyhyemmissä sijaisuuksissa sain tuoda tuoreita uusia ajatuksia ja toimintamalleja, enkä myöskään ehtinyt leipääntyä kun tehtävä jo päättyi.

Minulla on yksi työtodistus yli muiden, jonka etsin esille silloin kun työtuuli puhaltaa hyisestä suunnasta. Siinä todetaan tehtävien luettelun jälkeen: "N.N. hoiti työnsä erinomaisesti ja hänen kanssaan oli ilo työskennellä."

Tuo ytimekäs lause on työtodistusteni keskinäisten vertailujen voittaja ja myös tavoite, jota kohti on hyvä tähdätä. Muille kuin minulle todistuksella tuskin on niin suurta väliä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti